Waar komen stress en angst vandaan

Waar komen stress en angst vandaan

Onlangs had ik het genoegen een bezoek te brengen aan het HeartMath Instituut in Boulder, Californië. Ik had geen idee wat ik kon verwachten van een organisatie die de kracht en intelligentie van het hart bestudeert, maar ik dacht enerzijds aan iets klinisch en anderzijds aan iets uitnodigends, hoe paradoxaal dat ook mag klinken.

Ik was nogal opgewonden toen ik na kilometers bochtige bergwegen, bomen hier bomen daar en goede vibraties overal, boven op de berg arriveerde. Geweldig! Hier hebben we iets aan, nietwaar? Het gaat tenslotte om hartzaken. En ik zou er snel achter komen hoe die hartzaken van essentieel belang zijn voor ons leven. Ik ging daar heen om te leren begrijpen wat er gebeurt als mijn hart en geest niet zijn uitgelijnd. Misschien komt het je bekend voor.

Hartintelligentie

Ons hart is niet slechts een orgaan dat automatisch functioneert, een gevoelloos ding, immuun voor de vreugde en de stress in de wereld. Het is intelligent. Het prefereert enkele dingen boven andere, dat kan ontaarden in ‘samenhang’ met andere lichaamsfuncties van ons lichaam, waardoor het optimale prestaties kan leveren. Het mooie is, is dat het ook wetenschappelijk is bevestigd. Onderzoekers hebben ontdekt dat:

– Het hart begint in de ongeboren foetus begint te kloppen voordat de hersenen zijn gevormd.
– Er een constante communicatie in twee richtingen tussen het hart en de hersenen is.
– Het hart informatie naar de hersenen stuurt en de hersenen naar het hart.
– Het hart signalen naar de hersenen zendt die ons helpen onze keuzes te maken.
– Het hart veel systemen in het lichaam synchroniseert, zodat ze in harmonie met elkaar kunnen functioneren.
– Hartsignalen vooral van invloed zijn op de hersencentra die betrokken zijn bij strategisch denken, reactietijden en zelfregulering.

Ik weet niet hoe jij het een en ander beleeft, maar ik ben een denker. Ik hou ervan om alles te analyseren, tot de kern en het liefst nog dieper. Zelfs een klein foutje. Mijn geest houdt van patronen, van herhaling en logica. Mijn geest wil graag weten waarom dingen zijn zoals ze zijn of hoe ze zo zijn geworden. Mijn geest voelt soms als een wirwar van uiteenlopende gedachten en ideeën zolang ik maar blijf vragen: “Waarom?” Mijn hart daarentegen (wanneer ik daar eindelijk op afstem) is heel simpel en direct, haast onmogelijk gemakkelijk te begrijpen.

Het hart weet het gewoon

Maar ik heb geleerd dat het hart juist op die manier reageert. Het speelt geen spelletjes of doet pogingen iets te beredeneren – het hart weet het gewoon. Soms is dat moeilijk te accepteren. Gedurende deze reis echter, begon ik de “waarom”-vraag los te laten en me te richten op het Hoe. Hoe werkt iets. Hoe beweegt iets. Hoe voelt het om kracht te krijgen.

De stress die afkomstig is van disharmonie tussen geest en hart resulteert meestal in gevoelens van angst, depressie, woede en verwarring. Soms kan deze disharmonie in extreme gevallen leiden tot lichamelijke ziekte. Je hart kent de waarheid, zelfs als je hersenen zich daar nog niet bewust van zijn; bijvoorbeeld: je wilt je relatie verbreken, je houdt niet van je werk, je maakt een fout en bent te trots om het toe te geven – je hart weet alles al, maar je geest probeert de weg te vinden door het gevoel te beredeneren.

Je geest komt met talloze excuses om niet te hoeven doen wat je hart je vraagt, zoals: “Ach, het is een aardige man/vrouw,” of: “Ja maar, ik verdien er zo lekker mee,” of: “Ze maakten me boos…” – maar iets doen dat tòch niet echt goed voelt zal je uiteindelijk schaden. Elke keer weer. Het maakt niet uit hoe groot of klein de disharmonie is, dingen doen die niet goed voelen zullen hoe dan ook schade aanrichten aan ons mentale, emotionele, spirituele en fysieke lichaam en daarin ophopen als chronische stress.

Hart coherentie

In één van de studies ontdekte HeartMath dat door “negatieve of stressvolle emoties het zenuwstelsel niet meer synchroon met het hart kan gaan lopen, waardoor het hartritme wordt ontregeld. Daardoor ontstaat weer stress op het fysieke systeem, met als gevolg een negatieve invloed op mentale functies.

Ze koppelden mensen aan een apparaat met de naam emWave waarmee je op een monitor het hartritme kunt volgen. Interessant om te zien was wanneer emoties zoals waardering, liefde, zorg en dankbaarheid werden gevoeld, het zenuwstelsel vanzelf in evenwicht kwam, waardoor een soepele, harmonieuze sinusgolfachtige ‘coherentie’ op de monitor verscheen. Als je je in een staat van ‘coherentie’ bevindt, valt de stress van je af en ben je – verrassend – beter in staat tot helder denken en je emoties beter te beheersen.

Onderscheid maken tussen hart en hoofd

Als ik het goed begrijp kan het hart zich inleven, maar heeft het geen idee wat woede, frustratie of verdriet is. Naar mijn idee is het de geest die dat bedenkt. Volgens mij komt woede niet uit het authentieke hart en ik vraag me af of dat ook voor verdriet geldt. Dat stemt mij tot nadenken, is een ‘gebroken hart’ wel ècht een gebroken hart?

Toegegeven, het is best moeilijk onderscheid te maken tussen de leiding van het hart en de mentale/emotionele overtuigingen die meestal onze gedachten vormen. Het doet me echter goed te weten dat met enige oefening je je hart beter kunt leren voelen, weten wat je hart werkelijk verlangt en dat onderscheid maken daardoor een stuk gemakkelijker wordt.

Het lijkt me eveneens zinvol dat als we de coherentiepatronen van de ritmes van het hart door middel van een monitor kunnen terugkijken, zoals met emWave, we ons leerproces misschien kunnen versnellen. Zien is geloven, zegt men, dus als we het hartritme zien veranderen op het moment dat het in coherentie is met de geest, zou je daar wel eens heel erg blij van kunnen worden! Het voelt zelfs heel goed wanneer spiritualiteit en techniek samenkomen om ons te helpen in harmonie te komen.

Afstemmen op je hart

Nog een vermeldenswaardig puntje is dat er momenten kunnen zijn dat je emotionele sensatie verwart met de signalen van je hart dat met jou wil communiceren, je er vervolgens blind voor gaat en je jezelf uiteindelijk in een situatie aantreft waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Onderscheidingsvermogen, uitproberen en fouten maken zijn echter onderdeel van het proces om je hart te leren afstemmen en dat leidt uiteindelijk tot veel minder stress en angst.

Uiteraard klinken uitspraken als: “Volg je hart”, “Stop je hart erin” en “Luister naar je hart” heel erg cliché, maar uiteindelijk zal je ervaren dat deze uitspraken de diepe waarheid bevatten voor àl onze kloppende harten.

Bron:
Pagina 21-40 uit het boek Heart Intelligence: Connecting with the Intuitive Guidance of the Heart.

Print Friendly, PDF & Email