Hoogsensitieve mensen en hun vaak ongezonde relaties.

Hoogsensitieve mensen en hun vaak ongezonde relaties.
 Een gepassioneerde relatie heeft wederzijds respect nodig om blijvend te kunnen zijn.
 
Ik heb de laatste tijd een paar interessante opmerkingen en e-mails van lezers gekregen met vragen over een probleem van hoogsensitieve mensen en dat is dat zij keer op keer blijken te belanden in onevenwichtige , ongezonde liefdesrelaties . Waarom voelen negatieve, voor hen ongezonde, mensen zich aangetrokken tot HSP’s? En waarom voelen HSP’s zich tot hen aangetrokken? En nog belangrijker: wat kunnen we doen om de liefdevolle, gezonde relaties te vinden, die we wensen, nodig hebben en verdienen?
 
In een eerdere stuk dat ik schreef besprak ik al waarom de verkeerde mensen vaak vallen op HSP’s. Hoogsensitieve mensen zijn warm, zachtaardig, betrokken, begripvol en zorgzaam. Naast dat we sterk intuïtief zijn en heel goed kunnen luisteren, zijn we er oprecht in geïnteresseerd om mensen te helpen met hun persoonlijke problemen. We zijn ons vaak niet bewust van ons inlevingsvermogen of hoe open we overkomen op anderen. Voor HSP’s is dit hun natuurlijke staat. En heel wat mensen voelen zich aangetrokken tot onze zorgzame natuur.
 
Maar voor veel mensen, vooral zij die te kampen hebben met problemen op het gebied van hun eigenwaarde, of met onvervulde behoeftes of psychische problemen, is het voor het eerst dat ze in aanraking komen met zo’n meelevende warmte en betrokkenheid bij hun gevoelens. Ze zullen alles doen om dat te behouden, of dat nou moet betekenen dat ze hun eigen zwakheden moeten proberen te verstoppen achter een show van zelfvertrouwen of dat ze de HSP smeken hun niet te verlaten.
 
Sommige HSP’s teren op de intensiteit van zulke relaties. Sensitieve mensen zijn, naast zachtaardig en vaak een beetje stil, ook zeer expressief, emotioneel en gepassioneerd, dus er is vaak sprake van een enorme vonk die overslaat, om niet te zeggen een vreugdevuur van aantrekkingskracht en energie, in hun relaties met mensen die emotioneel in de knoop zitten. Het kan dan makkelijk gebeuren dat deze energie geïnterpreteerd wordt als zijnde een ziels-verbinding, bestemming of liefde. In werkelijkheid is zo’n liefde op het eerste gezicht of zo’n onstuimige romance vaak een teken dat de relatie ten slotte in rook op zal gaan. ongezonde liefdesrelaties
 
Als je iemand ontmoet met een creatieve geest kan dat ook enorm aantrekkelijk zijn. Gevoelige mensen zijn zelf creatief en ze kunnen niet anders dan zich aangetrokken voelen tot mensen die dat ook zijn. Ongelukkig genoeg zijn mensen die labieler zijn vaak ook heftig, gepassioneerd, emotioneel en creatief. We kunnen deze gevoelige, creatieve kant makkelijk herkennen en er door worden aangetrokken, terwijl hun problematische kant niet zo zichtbaar is en pas later duidelijk wordt.
 
Hoogsensitieve mensen zijn van nature zorgzaam en hebben een sterke, gedreven wens om het persoonlijke groeiproces van anderen te steunen. We zijn de raadgevers van deze wereld en we vinden veel persoonlijke voldoening in het helpen en aanmoedigen van anderen. HSP’s kunnen vaak de diepere gevoelens van anderen aanvoelen; ze zien niet alleen wat aan de buitenkant zichtbaar is, maar ook de onderliggende emoties. Omdat hij weet dat deze dieper liggende gevoelens en overtuigingen pijnlijk zijn, neigt een HSP ertoe hier meelevend op te reageren en te proberen deze persoon te helpen. Bovendien is het bewustworden van deze gevoelens een sterke en lonende ervaring voor zowel de HSP als de ander, die vaak het gevoel zal hebben niet alleen gehoord en gezien te zijn, maar ook eindelijk eens erkend.
 
Hoogsensitieve mensen zijn zo afgestemd op de wereld en de mensen om hen heen, dat ze geneigd zijn de gevoelens van anderen eerder te voelen dan die van henzelf. De meeste mensen houden een afscheiding tussen hunzelf en de wereld in stand en verbergen al hun kwetsbaarheid daarachter. Maar bij HSP’s zit hun gevoeligheid aan de buitenkant alsof ze binnenstebuiten zijn gekeerd, en is hun zachte kant zo voor de wereld zichtbaar en neemt elke nuance in zich op. Dit kan er de oorzaak van zijn dat HSP’s zich overweldigd voelen, en vooral, dat ze zo verwikkeld raken in wat er buiten hen te ervaren valt, met name de gevoelens van anderen, dat ze het contact verliezen met hun eigen behoeftes en deze negeren.
 
Hoewel het kan voelen alsof je tegen je eigen instincten in gaat als je ongezonde liefdesrelaties met mensen die hulp nodig hebben los laat, moeten HSP’s eraan denken dat hun eigen behoeftes net zo belangrijk zijn als die van anderen. Gevoelige mensen moeten een evenwicht zien te vinden tussen anderen helpen en zichzelf helpen, zodat we de voldoening kunnen beleven van het steunen van anderen, terwijl we ook voor onszelf zorgen. Dat betekent het trekken en helder duidelijk maken van je grenzen naar anderen toe, waarmee je aangeeft dat je voor jou ongezond gedrag niet tolereert. ongezonde liefdesrelaties
 
HSP’s hebben relaties nodig die hun ondersteunen en voeden zodat ze kunnen gedijen. En hoewel het opwindend en spannend kan zijn met iemand die hulp nodig heeft, zal het uiteindelijk uitputtend, zo niet slopend, zijn. Grenzen stellen en duidelijk maken wat je nodig hebt, zal niet alleen het aantal mensen met problemen die bij je aan te kloppen doen afnemen, maar ook weer mensen aantrekken die ook voor jou genoeg ruimte over hebben. En dat is waar echte passie, wederzijdse stimulans en echte liefde uit voort kan komen.
 
Auteur onbekend.
Print Friendly, PDF & Email