Kleur op je bord.

Kleur op je bord.
Intuïtief weten wij als geen ander hoezeer kleuren ons kunnen ‘voeden’ en humeur beïnvloeden en we spelen daar dan ook graag mee via onze kleding, make-up en accessoires.
 
Kies bewust
Ook de natuur heeft een spetterend, sexy kleurenpalet van groenten en fruit om jou te verleiden, waarbij elke kleur een ander effect heeft op lichaam en geest. Het is dan ook slim om al die mooie regenboogkleurtjes bewust dagelijks in je maaltijden te verwerken!
 
Verschillende anti-oxidanten
Hoe meer kleur een product van nature bevat, hoe aantrekkelijker én gezonder het is om te eten. Zetmeelrijke producten of vleesproducten daarentegen leveren vaak niet meer dan een beetje geel of bruin op je bord. De intensiteit van een kleur wordt onder meer veroorzaakt door de verschillende anti-oxidanten en de hoeveelheid ervan.
 
Multi protector
Bètacaroteen zorgt bijvoorbeeld voor de oranje kleur in wortel, lypoceen voor de rode kleur in rode paprika, luteïne mede voor de groene kleur in groene groenten en anthocyaan voor de paarse kleur in aubergines, bosbessen, pruimen en vijgen. Veel van deze stoffen beschermen je tegen ziekten en voortijdige veroudering. Een aantrekkelijke toepassing van kleur in je maaltijden maakt dat je zin krijgt in eten, waardoor de speekselproductie gestimuleerd wordt en de spijsvertering vlotter verloopt.
 
My favorite: groen!
Bladgroen of Chlorofyl is het ‘groene bloed’ van planten, grassen en bomen, waarin zonne-energie opgeslagen wordt. De Duitse voedingspionierster Halima Neumann stelt dat chlorofyl de enige voedingsstof is, die de opgeslagen zonne-energie van planten kan overdragen aan de cellen van het menselijk lichaam. Zonne-energie wordt dan ‘chi’ of levenskracht. Hoe spetterender, knallerder en intenser de groene kleur, hoe meer chlorofyl. Denk hierbij aan tarwegras, spirulina, chlorella, matchathee…. Maar in alle groene groenten zit het ook veel.
 
De verschillende kleuren en hun werking
Elke kleur voeding heeft een eigen werking en eigenschap en is goed voor andere organen. Eet daarom het liefst elke dag een bord vol kleur. Ik geef je een overzichtje van de verschillende kleuren en hun werking:
 
Rood voedsel
Eigenschap: verwarmt en stimuleert
Goed voor: hart en bloedvaten, nieren, blaas en spieren.
Zit in: aardbeien, appels, kidneybonen, rood vlees, tomaten, rode paprika, radijs, kersen, appels, bessen
 
Oranje voedsel
Eigenschap: versterkt, kalmeert, is eetlustbevorderend, stimuleert seksualiteit
Goed voor: weerstand, bloeddruk en bloedsomloop
Denk aan: mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja, abrikozen
 
Geel voedsel
Eigenschap: harmoniserend, laxerend, reinigend, verfrissend, verhoogt positiviteit
Goed voor: maag, lever en zenuwstelsel
Denk aan: gele linzen, bonen, granen, bananen, ananas, maïs en citroenen
 
Groen voedsel
Eigenschap: kalmerend en rustgevend
Goed voor: oren, armen, spijsvertering en het hart
Denk aan: witte druiven, koriander, erwten, bonen, komkommer, mungbonen en melkproducten*
*Melk bevat de groene energie van zijn natuurlijke bron: gras
 
Blauw voedsel
Eigenschap: antiseptisch, slaapverwekkend, kalmerend, verfrist het zenuwstelsel
Goed voor: mond, keel en de luchtwegen
Denk aan: rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen en paddenstoelen
 
Paars voedsel
Eigenschap: zet aan tot creativiteit, antibacterieel, versterkt de verbeelding, rustgevend
Goed voor: hoofdhuid, haar en hypofyse
Denk aan: aubergine, bieten, uien, kool en druiven
 
Wit voedsel
Eigenschap: zuivert, antiseptisch, versterkt het hart
Goed voor: cholesterol en hart
Denk aan: ui, knoflook, witte asperges, witlof, eiwit, vis, bloemkool, pastinaak, kiemen
 
Tip: Houd ook eens rekening met de 6 verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang. Al deze smaken helpen je ingewanden gezond te blijven.
 
Daniëlla Sloots
 
Print Friendly, PDF & Email